

V McDonald's víme, že udržitelnost je klíčová pro naši budoucnost, a proto se snažíme podnikat kroky, které vedou k ekologičtějším řešením.
Je pro nás důležité, jakou stopu na planetě zanecháváme, a jsme si vědomi toho, že i zdánlivě nepatrná akce může mít díky naší velikosti velký vliv na životní prostředí.
V roce 2025 lidstvo podle odhadů denně vyprodukuje 6 milionů tun odpadu. Pokud budeme dál vytvářet odpad dnešní rychlostí, za třicet let bude v oceánech víc plastu než ryb.
Neustále proto v McDonald’s snižujeme množství používaných plastů a do roku 2025 jsme si na globální úrovni vytýčili následující cíle:
Všechny obaly budou z obnovitelných, recyklovaných nebo certifikovaných zdrojů.
Všechny obaly i bioodpad ve všech našich restauracích budeme třídit a posílat k dalšímu využití.
A jak je na tom McDonald’s v ČR?
Za naše zákazníky třídíme veškerý odpad už 20 let.
Skleníkové plyny vzniklé činností člověka oteplují světové klima a způsobují stoupání hladin oceánů, zvýšené nebezpečí požárů a vymírání živočichů. V McDonald’s s tím chceme něco dělat.
Proto jsme se zavázali do deseti let snížit o třetinu emise skleníkových plynů z našich restaurací a kanceláří a emise spojené s produkcí, zpracováním a přepravou surovin.
Zavádíme také LED osvětlení a kuchyňská zařízení, která potřebují méně energie. V českých restauracích například využíváme fritézy s nižší spotřebou oleje i elektřiny.
Naše známé burgery vyrábíme pouze ze 100% mletého hovězího masa a záleží nám na tom, aby jeho produkce byla šetrná k životnímu prostředí a zvířata žila v dobrých podmínkách.
V roce 2011 jsme iniciovali vznik Globálního kulatého stolu pro udržitelnou produkci hovězího, kde sdružujeme farmáře, zpracovatele masa, prodejce, zákazníky i nevládní organizace.
Společně jsme označili globální požadavky na udržitelnou produkci hovězího, které se zaměřují na tyto oblasti:
Zodpovědné nakládání
s přírodními zdroji
Šetrné a důstojné
životní podmínky zvířat
Zajištění kvality
a nezávadnosti
hovězího masa
Respekt k lidem
a komunitám
Podpora efektivity
a inovací s cílem snížit
produkci odpadu
Naše restaurace navštěvují miliony rodin každý den, a proto chceme nadále zvyšovat kvalitu našeho ikonického menu pro nejmenší, Happy Mealu.
Proto bude nabídka dětských pokrmů do roku 2022 bez umělých aromat a barviv a polovina Happy Mealu bude:
Naši zaměstnanci jsou motorem i srdcem našich restaurací, a proto jim pomáháme v profesním i osobním rozvoji skrz platformu Skills For Life.
Práce u McDonald’s je dnes u personalistů vnímána jako „kvalitní základ“ pro budoucí rozvoj díky získaným dovednostem, jako jsou umění komunikace, důslednost a týmová práce.
V rámci našeho propracovaného systému školení nabízíme každému možnost kvalitních manažerských kurzů, které mu otevírají dveře postupu nejen v rámci společnosti McDonald’s.
Za provozu se naučí pracovat s týmem lidí, řešit krizové situace a získá praktické zkušenosti s vedením restaurace a další dovednosti užitečné pro život.
V našich restauracích dennodenně třídíme odpad za naše zákazníky a to bezmála už 20 let.
Už 1. června 2000 jsme ve všech českých restauracích zavedli třídicí místnosti, kde veškerý odpad, který zákazníci odloží na tácech do sběrných vozíků, poctivě roztřídíme a následně posíláme na další zpracování.
Naši zákazníci dobře vědí, že se v našich restauracích o třízení odpadu nemusejí starat. Na každém odkládacím vozíku, kam zákazníci odkládají své tácy po konzumaci jídla, je o tom informujeme nápisem „Roztřídíme to za vás“.
Značnou část našich odpadů však za naše zákazníky vytřídit nemůžeme.
Ve chvíli, kdy si naše jídlo v obalech odnášejí zákazníci mimo restauraci, ať už z McDrive, McWalk nebo si objednají jídlo domů prostřednictví služby McDelivery, roztřídění obalů a odpadů pak pochopitelně nemůžeme kontrolovat.
Přesto nám není lhostejné, jak naši zákazníci s našimi obaly zacházejí a do kterého kontejneru je vhazují.
Abychom našim zákazníkům pomohli jednoduše a rychle určit, který obal patří do kterého kontejneru, připravili jsme pro ně jednoduchý návod.