Odpovědnost

Udržitelnost

V McDonald's víme, že udržitelnost je klíčová pro naši budoucnost, a proto se snažíme podnikat kroky, které vedou k ekologičtějším řešením.

Je pro nás důležité, jakou stopu na planetě zanecháváme, a jsme si vědomi toho, že i zdánlivě nepatrná akce může mít díky naší velikosti velký vliv na životní prostředí.

  • 41 000+
  • restaurací
  • 110+
  • zemí světa
  • 80 000 000
  • zákazníků denně

Naše obaly, hračky a odpad

obaly
paper straw

Na cestě k budoucnosti bez plastu

V McDonald's se neustále snažíme eliminovat podíl plastů v našich obalech. Právě proto jsme začali podávat všechny studené nápoje určené ke konzumaci v restauraci bez původních plastových víček.

Více informací

Za své zákazníky jsme odpad třídili přes 20 let

V restauracích jsme po zákaznících třídili obaly více než 20 let v třídicích místnostech. Úložné vozíky vystřídaly nové třídicí stanice, do kterých dnes už mohou jednotlivé obaly třídit přímo sami zákazníci, a to podle jednoduchého a přesného návodu.

bin
paper straw

Plastová brčka jsme vyměnili za papírová = úspora 15 tun plastu ročně

Papírové slámky na pití Huhtamaki jsou vyrobeny ze 100% PEFC certifikovaného papíru pocházejícího z trvale udržitelných lesů. Slámky jsou ještě jednotlivě baleny do papíru, který má stejnou certifikaci jako samotná brčka. Ročně tím předejdeme spotřebě 15 tun plastu.

Plastové kelímky jsme vyměnili za papírové = úspora 42,8 tuny plastu ročně

Plastové kelímky na ovocné džusy a mléčné shaky jsme nahradili papírovými, které jsou vyrobené z certifikovaného papíru pocházejícího ze šetrně obhospodařovaných lesů. Ročně tím předejdeme spotřebě 42,8 tuny plastu.

recycled cup
fry box

Krabičky na Big Mac nebo na naše legendární hranolky jsou téměř celé z recyklovaného papíru

88 % obalů pro zákazníky, do kterých balíme naše jídlo, je z papíru. Tyto papírové obaly jsou vyrobeny z recyklovaného a s podílem certifikovaného papíru. Např. krabička na Big Mac nebo hranolky obsahuje 72 % recyklovaného papíru. Informaci o poměru použitého recyklovaného papíru v konkrétním obalu najdete na spodní straně, vždy uprostřed symbolu recyklace.

recyklace pomer

Plastové příbory jsme vyměnili za ekologickou dřevěnou variantu z šetrně obhospodařovaných lesů = úspora 38 tun plastu ročně

Dřevěné příbory jsou vyrobené z březového dřeva s certifikacemi FSC a PEFC a jsou leštěné karnaubským voskem s osvědčením UEBT. Hlavním benefitem dřevěných příborů je jejich ohleduplnost k životnímu prostředí. Na dřevěné příbory se pohlíží jako na biodegradabilní odpad a stejně jako zbytky jídla je lze kompostovat nebo zpracovat na bioplyn.

fork
oil big bottle

100 % použitého oleje z fritéz se zužitkuje

Všechen použitý olej z našich fritéz slouží jako surovina pro výrobu biodieselu.

100% zpracování veškerého biologicky rozložitelného odpadu

Veškerý biologický odpad z našich restaurací je zasílán do kompostáren nebo bioplynových stanic.

100%

Zaměřujeme se na oběhové hospodářství, které je součástí našeho byznysu, a to od obalů pro hosty až po design restaurací. Naším cílem je do roku 2025 podpořit snižování odpadů, recyklaci a opakované používání obalů a vytvořit poptávku po recyklovaných materiálech. Zavádíme nástroje na zlepšení recyklace a opakované využití obalů, ulehčujeme recyklaci zákazníkům a snižujeme odpady z našich restaurací.

Nový třídicí systém v restauracích

V restauracích jsme po zákaznících třídili obaly více než 20 let v třídicích místnostech. Úložné vozíky vystřídaly nové třídicí stanice, do kterých dnes už mohou jednotlivé obaly třídit přímo sami zákazníci, a to podle jednoduchého a přesného návodu. Tento návod mohou aplikovat i mimo naše restaurace, když si jídlo dovezou nebo nechají dovézt domů. V rámci recyklace nebo kompostování obalů spolupracujeme s mnoha odpadovými společnostmi, dodavateli a značkami.

Důraz na odpad: Nejlepším řešením odpadu z obalů je jeho snižování, znovupoužití a recyklace

Na trzích s vyspělou infrastrukturou nabízíme hostům možnost třídit naše obaly a snažíme se podporovat vývoj recyklačních systémů.

Eliminujeme zbytečné obalové prvky a obaly, jako jsou brčka, víčka nebo ubrousky, tím, že je poskytujeme jen na žádost zákazníka.

Záleží nám na cirkulární ekonomice

Recycle

Jak tedy správné třídit obaly
od jídla z McDonald's doma?

Klimatické změny
a snižování emisí

Klima

Skleníkové plyny vzniklé činností člověka oteplují světové klima a způsobují stoupání hladin oceánů, zvýšené nebezpečí požárů a vymírání živočichů. V McDonald's s tím chceme něco dělat.

Proto jsme se zavázali do deseti let snížit o třetinu emise skleníkových plynů z našich restaurací a kanceláří a emise spojené s produkcí, zpracováním a přepravou surovin.

Zavádíme také LED osvětlení a kuchyňská zařízení, která potřebují méně energie. V českých restauracích například využíváme fritézy s nižší spotřebou oleje i elektřiny.

Produkce a zpracování
hovězího masa

Hovezi

Naše známé burgery vyrábíme pouze ze 100% mletého hovězího masa a záleží nám na tom, aby jeho produkce byla šetrná k životnímu prostředí a zvířata žila v dobrých podmínkách.

V roce 2011 jsme iniciovali vznik Globálního kulatého stolu pro udržitelnou produkci hovězího, kde sdružujeme farmáře, zpracovatele masa, prodejce, zákazníky i nevládní organizace.

Společně jsme označili globální požadavky na udržitelnou produkci hovězího, které se zaměřují na tyto oblasti:

Zodpovědné nakládání
s přírodními zdroji

Šetrné a důstojné
životní podmínky zvířat

Zajištění kvality
a nezávadnosti
hovězího masa

Respekt k lidem
a komunitám

Podpora efektivity
a inovací s cílem snížit
produkci odpadu

Závazek vůči rodinám

Family

Naše restaurace navštěvují miliony rodin každý den, a proto chceme nadále zvyšovat kvalitu našeho ikonického menu pro nejmenší, Happy Mealu.

Proto bude nabídka dětských pokrmů do roku 2022 bez umělých aromat a barviv a polovina Happy Mealu bude:

600 kalorií 650 mg sodíku Bez umělých aromat a barviv 10 % kalorií z nasycených tuků a přidaného cukru

Zaměstnanci

Workers

Naši zaměstnanci jsou motorem i srdcem našich restaurací, a proto jim pomáháme v profesním i osobním rozvoji skrz platformu Skills For Life.

Práce u McDonald's je dnes u personalistů vnímána jako „kvalitní základ“ pro budoucí rozvoj díky získaným dovednostem, jako jsou umění komunikace, důslednost a týmová práce.

V rámci našeho propracovaného systému školení nabízíme každému možnost kvalitních manažerských kurzů, které mu otevírají dveře postupu nejen v rámci společnosti McDonald's.

Za provozu se naučí pracovat s týmem lidí, řešit krizové situace a získá praktické zkušenosti s vedením restaurace a další dovednosti užitečné pro život.

Přihlášení k odběru newsletteru