Odpovědnost
Udržitelnost
V McDonald's víme, že udržitelnost je klíčová pro naši budoucnost, a proto se snažíme podnikat kroky, které vedou k ekologičtějším řešením.
Je pro nás důležité, jakou stopu na planetě zanecháváme, a jsme si vědomi toho, že i zdánlivě nepatrná akce může mít díky naší velikosti velký vliv na životní prostředí.
- 37 000
-
restaurací
- 100+
-
zemí světa
- 69 000 000
-
zákazníků denně
Obaly a recyklace
Na cestě k budoucnosti bez plastu
V McDonald's se neustále snažíme eliminovat podíl plastů v našich obalech. Právě proto jsme začali podávat všechny studené nápoje určené ke konzumaci v restauraci bez původních plastových víček.
Více informacíPlastová brčka jsme vyměnili za papírová = úspora 15 tun plastu ročně
Krabičky na Big Mac nebo na naše legendární hranolky jsou téměř celé z recyklovaného papíru
88 % obalů pro zákazníky, do kterých balíme naše jídlo, je z papíru. Tyto papírové obaly jsou vyrobeny z recyklovaného a s podílem certifikovaného papíru. Např. krabička na Big Mac nebo hranolky obsahuje 72 % recyklovaného papíru. Informaci o poměru použitého recyklovaného papíru v konkrétním obalu najdete na spodní straně, vždy uprostřed symbolu recyklace.
Plastové příbory jsme vyměnili za ekologickou dřevěnou variantu z šetrně obhospodařovaných lesů = úspora 38 tun plastu ročně
Dřevěné příbory jsou vyrobené z březového dřeva s certifikacemi FSC a PEFC a jsou leštěné karnaubským voskem s osvědčením UEBT. Hlavním benefitem dřevěných příborů je jejich ohleduplnost k životnímu prostředí. Na dřevěné příbory se pohlíží jako na biodegradabilní odpad a stejně jako zbytky jídla je lze kompostovat nebo zpracovat na bioplyn.
Důraz na oběhové hospodářství, šetrné obaly a recyklaci.
Odhaduje se, že v roce 2025 bude denně vyprodukováno 6 milionů tun odpadu. Podle nadace Ellena McArthura a Světového ekonomického fóra bude v roce 2050 v oceánech víc plastů než ryb.
Jsme si vědomi, že řetězec výroby, zpracování a přepravy surovin, který zásobuje našich 37 000 restaurací ve více než 100 zemích světa, má nezanedbatelný vliv na planetu. Proto neustále zlepšujeme způsob nakládání s přírodními zdroji, výrobu, přepravu i likvidaci obalů i veškeré podružné procesy tak, abychom zanechali co nejmenší ekologickou stopu.
Podle našich zákazníků je nejpalčivější otázkou, které bychom se měli věnovat, množství obalů a odpadu, které produkujeme. Protože svým zákazníkům nasloucháme, třídění obalů, recyklace a udržitelnost se staly naším klíčovým úkolem, který v McDonald's chceme rozvíjet. Do roku 2025 jsme si proto vytyčili následující cíle.
Celosvětový závazek McDonald's z roku 2018
100 % našich obalových materiálů bude vyrobených z obnovitelných, recyklovaných nebo certifikovaných zdrojů.
100 % našich restaurací bude třídit odpad po našich zákaznících a posílat ho na další využití. To se týká jak obalů, tak zbytků jídla.
U nás
Díky globální strategii, datované až do roku 1993, se i v České republice dlouhodobě věnujeme snižování plastů. Úplně jsme například přestali používat obaly ze zpěnovaného polystyrenu. Od roku 2018 navíc postupně nahrazujeme klasické plastové kelímky papírovými, omezujeme používání plastových víček a lžiček (například u oblíbené zmrzliny McFlurry), nahradili jsme plastové brčka papírovými, plastové příbory dřevěnými a hledáme další možnosti, jak naše jídlo zákazníkům nabízet v obalech, které jsou přívětivější k životnímu prostředí. Již 21 let třídíme odpad i za naše zákazníky. Už 1. června 2000 jsme ve všech českých restauracích zavedli třídicí místnosti, kde veškerý odpad, který zákazníci odloží na tácech do sběrných vozíků, poctivě roztřídíme a následně posíláme na další zpracování.
Chceme být hybnou silou při změnách v balení a obalových materiálech.
- 41 %
-
energetické využití
- 25 %
-
materiálová recyklace
- 22 %
-
využitý biodpad, oleje a tuky
- 12 %
-
skládkování
Jak třídit naše odpady
V našich restauracích dennodenně třídíme odpad za naše zákazníky a to bezmála už 20 let.
Už 1. června 2000 jsme ve všech českých restauracích zavedli třídicí místnosti, kde veškerý odpad, který zákazníci odloží na tácech do sběrných vozíků, poctivě roztřídíme a následně posíláme na další zpracování.
Naši zákazníci dobře vědí, že se v našich restauracích o třízení odpadu nemusejí starat. Na každém odkládacím vozíku, kam zákazníci odkládají své tácy po konzumaci jídla, je o tom informujeme nápisem „Roztřídíme to za vás“.
Značnou část našich odpadů však za naše zákazníky vytřídit nemůžeme.
Ve chvíli, kdy si naše jídlo v obalech odnášejí zákazníci mimo restauraci, ať už z McDrive, McWalk nebo si objednají jídlo domů prostřednictví služby McDelivery, roztřídění obalů a odpadů pak pochopitelně nemůžeme kontrolovat.
Přesto nám není lhostejné, jak naši zákazníci s našimi obaly zacházejí a do kterého kontejneru je vhazují.
Abychom našim zákazníkům pomohli jednoduše a rychle určit, který obal patří do kterého kontejneru, připravili jsme pro ně jednoduchý návod.
Jak tedy správné třídit obaly
od jídla z McDonald's doma?
Klimatické změny
a snižování emisí
Skleníkové plyny vzniklé činností člověka oteplují světové klima a způsobují stoupání hladin oceánů, zvýšené nebezpečí požárů a vymírání živočichů. V McDonald's s tím chceme něco dělat.
Proto jsme se zavázali do deseti let snížit o třetinu emise skleníkových plynů z našich restaurací a kanceláří a emise spojené s produkcí, zpracováním a přepravou surovin.
Zavádíme také LED osvětlení a kuchyňská zařízení, která potřebují méně energie. V českých restauracích například využíváme fritézy s nižší spotřebou oleje i elektřiny.
Produkce a zpracování
hovězího masa
Naše známé burgery vyrábíme pouze ze 100% mletého hovězího masa a záleží nám na tom, aby jeho produkce byla šetrná k životnímu prostředí a zvířata žila v dobrých podmínkách.
V roce 2011 jsme iniciovali vznik Globálního kulatého stolu pro udržitelnou produkci hovězího, kde sdružujeme farmáře, zpracovatele masa, prodejce, zákazníky i nevládní organizace.
Společně jsme označili globální požadavky na udržitelnou produkci hovězího, které se zaměřují na tyto oblasti:
Zodpovědné nakládání
s přírodními zdroji
Šetrné a důstojné
životní podmínky zvířat
Zajištění kvality
a nezávadnosti
hovězího masa
Respekt k lidem
a komunitám
Podpora efektivity
a inovací s cílem snížit
produkci odpadu
Závazek vůči rodinám
Naše restaurace navštěvují miliony rodin každý den, a proto chceme nadále zvyšovat kvalitu našeho ikonického menu pro nejmenší, Happy Mealu.
Proto bude nabídka dětských pokrmů do roku 2022 bez umělých aromat a barviv a polovina Happy Mealu bude:
Zaměstnanci
Naši zaměstnanci jsou motorem i srdcem našich restaurací, a proto jim pomáháme v profesním i osobním rozvoji skrz platformu Skills For Life.
Práce u McDonald's je dnes u personalistů vnímána jako „kvalitní základ“ pro budoucí rozvoj díky získaným dovednostem, jako jsou umění komunikace, důslednost a týmová práce.
V rámci našeho propracovaného systému školení nabízíme každému možnost kvalitních manažerských kurzů, které mu otevírají dveře postupu nejen v rámci společnosti McDonald's.
Za provozu se naučí pracovat s týmem lidí, řešit krizové situace a získá praktické zkušenosti s vedením restaurace a další dovednosti užitečné pro život.