Z plantáží do hrníčku
Pouť kávy McCafé je dlouhá, a proto ti ji chceme přiblížit.
Podívej se, odkud pochází, jak se pěstuje a zpracovává.
Přejeme příjemnou cestu za poznáním.






Podívej se níž
Vše začíná
v Jižní Americe
Naše káva pochází z plantáží v nadmořské výšce
od 915 do 2000 m. n. m. Je to lahodná kombinace
arabiky z Brazílie, Hondurasu, Ekvádoru a Kolumbie.




Od semínka
ke
stromu
Dopěstovat kávovník je běh na
dlouhou trať.
Semínko po zasazení roste půl roku ve školce, až
se z
něho stane malá rostlinka. Ta se pak vysadí
na plantáž, kde roste další 3 roky, než je
připravena
k první sklizni.

Ideální počasí
15–24 °C
K bezproblémovému dozrávání
potřebuje káva stálou
teplotu a stín.
Proto
kávovníky z vyšších a stinnějších
plantáží mívají kvalitnější zrna.
Úprava keřů
Ke zjednodušení sklizně jsou
keře
kávovníků
udržovány v ideální výšce.
1,2–1,7 metru
Metody sběru
Mechanický sběr
Většina kávy pro kavárny McCafé je sbíraná pomocí tohoto automatizovaného sběru,
který se využívá na rovinatých plantážích.
„Stripping“
Manuální metoda, při které se sesbírají všechny plody najednou.
Tuto metodu využíváme na
hůře dostupných plantážích.
„Selective picking“
Manuální metoda, při které se sesbírají pouze zralé plody.
Čas sběru
Ten záleží na konkrétním plantážníkovi a poloze plantáže. Vždy je to ale v momentě, kdy jsou plody zralé, tedy mají rudou, fialovou nebo sytě žlutou barvu. Jižněji od rovníku se káva sklízí na jaře, severněji zase na podzim. Důležitá je také nadmořská výška plantáže.
Co s uzrálými plody?

Zralost
plodů
Když plody zčervenají, jsou
připravené ke sklizni.

Ovoce
kávovníku
Plantážníci dozrálému ovoci kávovníku
běžně říkají „jahoda“ nebo „višeň“.

Zpracování
plodů
Mokrá metoda
Kávu pro McCafé zpracováváme právě pomocí této metody, kdy se ovoce umístí do vodní lázně, kde přirozeně fermentuje. Následně se odstraní kůže a dužina.
Suchá metoda
Další využívaná metoda, kdy se ovoce rozloží na zem a suší se na přímém slunci. Následně se oddělují zrna od zbytku ovoce.


Pražení kávy
Káva při pražení ztratí až 17 % hmotnosti,
ale nabyde na objemu až o 60 %.
Intenzivní aroma
Při pražení kávy se vysráží až
700
těkavých
látek,
které pak formují svou specifickou vůni.

Příprava kávy
Kávu v McCafé připravují školení baristé, kteří vědí, jak zachovat její vyváženou chuť a silné aroma. Neoddělitelnou součástí je také údržba kávovaru.
Prozkoumej
nabídku
kávy
v
McCafé
Naši baristé si pilují své dovednosti a snaží se
neustále zlepšovat i díky oblíbené soutěži,
kterou pro ně každý rok pořádáme.
barista cup 2019
Více informací
o tomto ročníku
