Dva hattricky a penaltový souboj: Svátek fotbalu přinesl napínavé finálové souboje

31. květen 2023

24. ročník největšího fotbalového turnaje pro základní školy McDonald's Cupu je u konce a zná své vítěze. Finálové zápasy proběhly na velkolepém zakončení turnaje – Svátku fotbalu v Uherské Hradišti. První místo si z Městského fotbalového stadionu Miroslava Valenty odváží ZŠ Kbely Praha z kategorie A, ZŠ J. Šoupala Ostrava z kategorie B a novou kategorii M ovládla ZŠ a MŠ Veselá ze Zlínského kraje. Prestižní soutěž se těší stále větší oblibě, letos se do něj zapojila téměř polovina českých základních škol.

Svátek fotbalu opět nabídl zajímavou podívanou a vyrovnaná utkání. V kategorii A (1.-3. třída) zvítězila ZŠ Kbely z Prahy, kategorii B (4.-5. třída) ovládla ZŠ J. Šoupala v Ostravě a zlato v nové kategorii M, určené pro malotřídní školy, putovalo do Zlínského kraje do ZŠ a MŠ Veselá. Kromě medailí a pohárů se vítězové mohou těšit také z dalších cen. Nejúspěšnější mladí fotbalisté a fotbalistky navštíví domácí kvalifikační utkání o postup české reprezentace na Euro a setkají se s hráči. „Jsem moc ráda, že se nám podařilo uspořádat další úspěšný ročník McDonald's Cupu a že počet dětí, které se ho účastní, nadále roste a více jich tak může zažít úžasnou atmosféru turnaje a radost ze hry. Velkou novinkou letošního ročníku byla kategorie M pro žáky malotřídních škol. Napoprvé se do ní zapojilo 209 škol z celé republiky, a i díky jejich reakcím a odezvě soudíme, že to byl krok správným směrem,“ říká Lucia Poláčeková PR manažerka McDonald's pro ČR a SK. „Chtěla bych poděkovat všem organizátorům, partnerům, učitelům a ředitelům škol a samozřejmě také dětem za další skvělý turnaj. Velmi se těším na příští, již 25. ročník,“ dodává.

Slzy štěstí i smutku

Na velké finále se do Uherského Hradiště sjely týmy 40 základních škol, které do něj postoupily z krajských kol a představily se také týmy pořadatelské školy ZŠ Sportovní Uherské Hradiště. Ta obhajovala titul v kategorii B, nakonec si z ní odnesla bronz. Finálová klání přinesla gólovou podívanou, hned ve dvou z nich padly hattricky. Ve finále kategorie A se proti sobě postavily týmy ZŠ Kbely a ZŠ Mozartova. Vyrovnaný zápas se vysokém tempu rozhodl pět minut před koncem kbelský Daniel Křivák, který ještě vítězství posvětil svým třetí gólem v zápase pár vteřin před koncem hrací doby. V historicky prvním finále kategorie M se představili hráči a hráčky ZŠ a MŠ Veselá a ZŠ a MŠ Skrbeň. Také v tomto zápase, který skončil s výsledkem 4:1, padl hattrick. Postaral se o něj Lukáš Kučera. Posledním utkáním 24. ročníku bylo finále kategorie B. V něm poměřili síly hráči a hráčky ZŠ Marjánka a ZŠ J. Šoupala. Vyrovnané utkání plné skvělých výkonů skončilo remízou 2:2 a o vítězi tak musely rozhodnout penalty. I díky zásluze brankáře Matyáše Turka bylo ve třetí sérii penalt rozhodnuto o tom, že trofej poputuje do Ostravy.

Rekordní ročník

Letošní 24. ročník McDonald's Cupu předčil všechna očekávání, do soutěže se přihlásilo neuvěřitelných 1908 škol, což je cca polovina škol v zemi, a 3 147 týmů z celé České republiky. Tyto rekordní počty znamenají, že se do projektu zapojilo téměř 38 tisíc dětí. Turnaj již podruhé živě přenášela O2 TV Sport a R-streamem vysílal Radiožurnál Sport. Fandit malým fotbalistům tak mohli také všichni ti, kdo nemohli přijet do Uherského Hradiště. Napínavé zápasy mladých talentů sledovali také Milan Petržela, Tomáš Hübschman, David Lafata, Zdeněk Grygera, Petr Švancara, Pavel Horváth, Veliče Šumulikoski, Roman Čechmánek, Alena Pěčková, Barbora Růžičková, Jakub Kohák, Přemek Forejt, Leoš Mareš a další. Jako už každoročně, i letošní ročník turnaje, jehož titulárním partnerem je společnost McDonald's, spolupořádají Fotbalová asociace ČR a Asociace školních sportovních klubů ČR.