Oblíbený fotbalový turnaj McDonald's Cup zná své vítěze

5. červen 2022

23. ročník fotbalového turnaje McDonald's Cup je u konce. Na 32 000 dětí z celé České republiky se utkalo o pohár vítězů a lákavé ceny. První místo si z teplických Stínadel odváží příbramská ZŠ Březové hory z kategorie A a ZŠ Sportovní z Uherského Hradiště z kategorie B. Prestižní soutěž se těší stále větší oblibě, a to jak mezi dětmi, tak i mezi učiteli a veřejností. Poprvé ho mohli sledovat také diváci O2 TV Sport a air stream vysílal také Radiožurnál Sport.

Republikové finále je Svátek fotbalu

V posledních dvou letech byly děti kvůli pandemii značně ochuzeny o možnost sportovat, a tak se v letošním roce o to více těšily na oblíbený fotbalový turnaj – McDonald's s Cup. Vrátit se po takové pauze ke sportovním aktivitám bylo pro žáky základních škol obecně náročné, sportovní kluby se stále potýkají s úbytkem dětí, u kterých zájem o sport výrazně klesá. Tento trend se ale oblíbeného turnaje netýká. Počet přihlášených žáků oproti předešlým ročníkům nijak neklesl, ba naopak se stále mírně zvyšuje. Letos si ho nenechalo ujít na 32 000 žáků z celé České republiky. Rozložení do dvou věkových skupin bylo vyrovnané a v obou skupinách soutěžilo na 16 000 dětí. A to, že fotbal už dávno není výsadou pouze kluků, dokazuje i fakt, že se do turnaje zapojuje stále více dívek. „Jsem ráda, že se nám podařilo vytvořit tento skvělý koncept fotbalového turnaje, který přivádí děti k tomu, co je pro ně nejpřirozenější, a to pohyb na čerstvém vzduchu. Navíc díky účasti v turnaji získají společné zážitky, radost ze hry, nová přátelství, a hlavně nová dobrodružství. Letošní Svátek fotbalu jsme si na teplických Stínadlech všichni moc užili a děkuji všem, kteří se podílejí na tom, aby se turnaj každý rok mohl uskutečnit a děkuji také českým hejtmanům, kteří přijali záštitu nad letošním ročníkem,“ říká ředitelka PR a komunikace McDonald’s ČR a SK Jitka Pajurková.

Lákavé výhry i zapojení nejmenších žáků

Největší fotbalový turnaj v České republice je určen dětem prvních stupňů základních škol. A týmy jsou složeny z dětí z prvních až třetích tříd, B týmy tvoří čtvrťáci a páťáci. Vítězné malé fotbalisty ze ZŠ Březové hory, kteří suverénním výkonem a skóre 8:1 porazili tým z Mladé Boleslavi, a ZŠ Sportovní, kteří ve finále se skóre 5:1 zdolali tým z Ostravy, čekají pohádkové zážitky. Největší odměnou je pro všechny žáky návštěva utkání Ligy národů UEFA mezi Českou republikou a Portugalskem, které se uskuteční 24. září. Díky prvenství v turnaji si také užijí ukázkový tréning pod vedením mládežnických reprezentačních trenérů a prohlédnou si Síň slávy českého fotbalu.

McDonald's Cup získává pozornost

Za celou svou historii už tento turnaj rozpohyboval přes 1,5 milionu dětí, zúčastnilo se jej na 120 000 školních týmů a rozdáno bylo 10 000 pohárů a 225 000 medailí. 23. ročník si získal mimo jiné i podporu všech českých hejtmanů, včetně primátora Zdeňka Hřiba. Turnaj také poprvé živě přenášela O2 TV Sport a air stream vysílal Radiožurnál Sport. Fandit malým fotbalistům tak mohli také všichni ti, kdo se nemohli zúčastnit finálového kola, Svátku fotbalu, které se konalo 1. června v AGC Aréně Na Stínadlech v Teplicích. „Bylo skvělé vidět tolik nadějných malých fotbalistů a fotbalistek a jejich nadšení ze hry. Jsme hrdým dlouhodobým spolupořadatelem a podporovatelem tohoto výjimečného dětského turnaje s úžasnou historií a jsme rádi, že Fotbalová asociace České republiky může být jeho součástí. Už teď se těšíme na 24. ročník McDonald’s Cupu a další sportovní výkony dětí na fotbalových trávnících po celé republice,“ dodává předseda FAČR Petr Fousek. Velkolepé finále si na zdejším stadionu nenechal ujít předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser. Podpořit mladé talenty přišla také patronka letošního ročníku, fotbalová reprezentantka a jedna z nejúspěšnějších českých hráček současnosti Kateřina Svitková. Napínavé zápasy mladých talentů sledovali také Vladimír Šmicer, Pavel Horváth, Petr Kolečko, David Lafata, Jiří Jarošík nebo fotbalový nadšenec Jakub Kohák. Jako už každoročně, i letošní 23. ročník turnaje, jehož titulárním partnerem je společnost McDonald's, spolupořádají Fotbalová asociace ČR, Asociace školních sportovních klubů ČR a agentura IMA Production.