McDonald's ve spolupráci s ČEZ rozšiřuje nabídku pro řidiče elektromobilů. V Olomouci spouští dvě nové rychlodobíjecí stanice.

17. duben 2019

Řetězec restaurací McDonald’s pokračuje v umísťování veřejných rychlodobíjecích stanic ve vybraných lokalitách svých restaurací po celé České republice. Dnes zprovozněná dvojice stanic v Olomouci představuje již sedmou lokalitu, kde zákazníci z řad řidičů elektromobilů mohou dobít baterie svých vozů. Díky spolupráci se Skupinou ČEZ funguje momentálně na parkovištích v síti McDonald's už celkem 13 rychlodobíjecích stanic v pětici krajů České republiky.

Ve spolupráci se Skupinou ČEZ vybavuje McDonald's parkoviště u svých restaurací rychlodobíjecími stojany umožňujícími většině elektromobilů dobít 80 % kapacity baterií za cca 20-30 minut. Po nedávném startu dvojice stanic u restaurace McDonald's v Písku, na 66. km dálnice D1, v Mostě, v Praze na Evropské, Průmyslové ulici a jedné „dobíječky“ na pražském Černém Mostě je duo rychlodobíjecích stanic ABB nyní řidičům k dispozici také v Obchodním centru Haná v Olomouci.

Historicky první veřejná dobíjecí stanice ČEZ u restaurace McDonald's začala fungovat 22. srpna 2012 u pobočky na Evropské třídě v Praze. Loni v rámci nového kola instalací byla nahrazena dvojicí rychloodbíjecích stanic.

„Společnost McDonald's na globální, evropské i tuzemské úrovni usiluje o zodpovědný přístup k životnímu prostředí. Podpora elektromobility je proto logickým krokem. Díky aktuální rychlodobíjecí technologii navíc propojení široké sítě restaurací McDonald's s ČEZ dává ještě větší smysl. Zákazníci si tak mohou během jedné návštěvy dobít nejen energii svoji, ale i tu ve svém elektrovozidle. Momentálně jsou dobíjecí stanice ČEZ k dispozici v sedmičce našich lokalit. Věříme, že v následujících měsících tuto nabídku dále rozšíříme, zejména ve městech a u dálnic,“ řekla Ivana Prosecká, ředitelka financí a developmentu McDonald's ČR.

Během loňského roku odebraly elektromobily na rychlodobíjecích stanicích umístěných u restaurací sítě McDonald's celkem 33 635 kWh elektřiny. Nejvytíženějšími lokalitami byly obě dobíjecí stanice na pražské Evropské třídě, kde baterie elektromobilů naplnilo 6101 kWh, resp. 5834 kWh. V závěsu se umístila dvojice dobíjecích stanic na 66. Km dálnice D1 v Lokti s hodnotami 4590 kWh a 3623 kWh odebrané elektřiny.

„Lokality řetězce McDonald's disponují dobrou dostupností v rámci silniční infrastruktury a současně vhodným zázemím pro dobíjení elektrických aut. Jde proto logicky o ideální místa k rozšiřování naší sítě veřejných dobíjecích stanic. Ta dnes čítá více než 140 stanic, z toho 80 rychlodobíjecích. Do konce letošního roku bychom se chtěli přiblížit hranici 200 stanic,“ uvedl Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

V České republice je aktuálně registrováno více než 2500 elektromobilů. V roce 2017 přibylo 400 vozů na elektrický pohon, vloni dalších 725 elektrických aut a letos do konce března zatím 154 elektromobilů. Odhady dalšího vývoje hovoří v horizontu několika let o ročních prodejích v řádu tisíců elektromobilů a plug-in hybridů. Postupný pád největších bariér (omezená nabídka, vysoká cena, malá hustota dobíjecí infrastruktury a malá zákaznická zkušenost) a v kombinaci s podpůrnými opatřeními (bezplatný vjezd do center měst, parkovacích zón, jízda v pruzích pro MHD, atd.) by měl znamenat rychlé dosažení 20% podílu na celkovém prodeji osobních vozidel a lehkých užitkových vozů v ČR.

McDonald's

McDonald's je největší sítí restaurací na českém trhu, kde působí již více než 25 let. První restaurace byla otevřena 20. března 1992 v pražské Vodičkově ulici a od té doby počet provozoven vzrostl na současných 100. McDonald's dlouhodobě usiluje o snížení dopadů provozu restaurací i aktivit svých dodavatelů na životní prostředí a podniká kroky, kterými se snaží na důležitost těchto otázek upozornit. V roce 2018 společnost oznámila cíl mít do roku 2025 všechny obaly, které bude používat, z obnovitelných, recyklovatelných a certifikovaných zdrojů. Do roku 2030 chce navíc snížit emise skleníkových plynů z provozu restaurací, kanceláří a činností dodavatelského řetězce o 36% (oproti úrovni z roku 2015).

Skupina ČEZ

Skupina ČEZ v současnosti provozuje největší tuzemskou síť veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily. Čerpání energie v síti je možné buď pro stálé zákazníky vlastnící unikátní RFID čip nebo okamžitým uhrazením přímé platby za jednorázový odběr. Souběžně v oblasti elektromobility nabízí Skupina ČEZ širokou paletu souvisejících služeb a produktů pro firmy, municipality a kraje. Jde například o návrh a instalaci dobíjecích stanic na klíč, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro dobíjení, včetně IT řešení, pronájmy či prodeje elektromobilů nebo wallboxy a kabely pro dobíjení. Pro samosprávy ČEZ nabízí realizaci a provoz dobíjecích stanic pro elektrobusy či návrhy konceptu elektromobility v jednotlivých městech a regionech. Více na http://www.elektromobilita.cz/cs/mapa-dobijecich-stanic.html.

ČEZ, a. s. McDonald's ČR, spol. s r. o.
Martin Schreier Zuzana Svobodová
Tiskový mluvčí Ředitelka PR komunikace McDonald's ČR