Kolik stojí úsměv? Asi 70 zrnek kávy. Ta vám navíc zajistí i dlouhověkost!

20. únor 2018

Kávu lidstvo pije už asi 30 tisíc let a vědecké studie se i přesto nadále předhánějí v inventáři jejích pozitivních a někdy i negativních účinků. Obecně se doporučuje pít 2 – 3 šálky denně, abyste pocítili její povzbudivý efekt a zároveň nevyvedli tělo z rovnováhy. Jeden z posledních výzkumů, který publikovala Evropská kardiologická společnost, ale doporučuje dokonce 4 šálky a výměnou za ně slibuje delší život. Kolik kávy je ve skutečnosti k povzbuzení potřeba?

Téměř 20 tisíc účastníků výzkumu potvrdilo Evropské kardiologické společnosti domněnku, že její konzumace může prodloužit život. Výzkum se zabýval pitím kávy u středomořské populace ve středním věku a jeho výsledky mohou být pro leckoho překvapující. Během desetiletého pozorování bylo zjištěno, že právě u těch, kdo pili alespoň čtyři šálky kávy denně, byla pravděpodobnost úmrtí o 64 % nižší, než u jedinců, kteří kávu takřka nepijí. Rozdíl se nejvíce projevoval u účastníků starších 45 let. Co z toho plyne? Dejte si kafe, nohy nahoru, a nic se vám nestane.

Týden plný úsměvů? Připravte si 4 miliony kávových zrnek

A nyní k počtům. Kolik kávy je k dosažení slibované dlouhověkosti potřeba? Běžný šálek kávy obsahuje asi 70 zrnek. To potvrdily i počty společnosti McDonald's, která v České republice pravidelně pořádá akci zvanou „Týden kávy za úsměv“, kdy zákazníky, kteří do restaurace přijdou v dobré náladě, odměňuje právě horkým nápojem. „Zatím jsme akci v České republice opakovali pětkrát a tak nás zajímalo, jaký objem kávy spotřebujeme. Ukázalo se, že během každého týdne spotřebujeme asi půl tuny kávy Arabica, což celkem dělá dvě a půl tuny,“ propočítává tisková mluvčí společnosti McDonald's, Zuzana Svobodová.

Restaurace McDonald's během pěti týdnů vydaly přes 316 tisíc káv a odměnou jim tak byl odměnou i stejný počet tisíc úsměvů. Ačkoliv vědecká studie Evropské kardiologické společnosti trvala deset let, cenu jednoho úsměvu lze jednoduše odhadnout na 70 zrnek kávy a jak je známo, úsměv léčí. K dosažení dlouhověkosti ale potřebujete čtvrt kila kávových zrnek každý týden.

Co slibované štěstí?

Kávě je připisován také pozitivní efekt na naši náladu a pocit štěstí a to nejen v případě, že ji dostanete za úsměv a Mekáči. Kromě chvíle pohody a prožitku z teplého nápoje káva také ovlivňuje tvorbu jednoho z hormonů štěstí a to dopaminu. Dopamin nejen, že ve správné rovnováze napomáhá naší motorice, ale vyvolává i slibovaný pocit dobré nálady, štěstí a radosti. Kromě pití kávy lze k jeho uvolňování přispět i stanovováním si zdravých cílů. Uvolňuje se totiž při pocitu očekávání úspěchu nebo odměny. Ideální variantou, jak štěstí a dlouhověkosti dosáhnout je tedy ještě chvilku počkat a za odměnu si dopřát ještě jeden šálek.