Z plantáží do hrníčku

Pouť naší kávy je dlouhá, a proto vám ji chceme přiblížit.
Podívejte se, odkud pochází, jak se pěstuje a zpracovává.
Přejeme příjemnou cestu za poznáním.

Původ kávy
Pěstování kávy
Péče o plody
Pražení kávy
Příprava kávy

Vše začíná
v Jižní Americe

Naše káva pochází z plantáží v nadmořské výšce
od 915 do 2000 m. n. m. Je to lahodná kombinace
arabiky z Brazílie, Hondurasu, Ekvádoru a Kolumbie.

Od semínka
ke stromu

Dopěstovat kávovník je běh na dlouhou trať.
Semínko po zasazení roste půl roku ve školce, až
se z něho stane malá rostlinka. Ta se pak vysadí
na plantáž, kde roste další 3 roky, než je připravena
k první sklizni.

Ideální počasí

15–24 °C

K bezproblémovému dozrávání
potřebuje káva stálou teplotu a stín.
Proto kávovníky z vyšších a stinnějších
plantáží mívají kvalitnější zrna.

Úprava keřů

Ke zjednodušení sklizně jsou keře
kávovníků udržovány v ideální výšce.

1,2–1,7 metru

Metody sběru

Mechanický sběr
Většina naší kávy je sbíraná pomocí tohoto automatizovaného sběru,
který se využívá na rovinatých plantážích.

„Stripping“
Manuální metoda, při které se sesbírají všechny plody najednou.
Tuto metodu využíváme na hůře dostupných plantážích.

„Selective picking“
Manuální metoda, při které se sesbírají pouze zralé plody.

Čas sběru

Ten záleží na konkrétním plantážníkovi a poloze plantáže. Vždy je to ale v momentě, kdy jsou plody zralé, tedy mají rudou, fialovou nebo sytě žlutou barvu. Jižněji od rovníku se káva sklízí na jaře, severněji zase na podzim. Důležitá je také nadmořská výška plantáže.

Co s uzrálými plody?

Zralost
plodů

Když plody zčervenají, jsou
připravené ke sklizni.

Ovoce
kávovníku

Plantážníci dozrálému ovoci kávovníku
běžně říkají „jahoda“ nebo „višeň“.

Zpracování
plodů

Mokrá metoda
Naši kávu zpracováváme právě pomocí této metody, kdy se ovoce umístí do vodní lázně, kde přirozeně fermentuje. Následně se odstraní kůže a dužina.

Suchá metoda
Další využívaná metoda, kdy se ovoce rozloží na zem a suší se na přímém slunci. Následně se oddělují zrna od zbytku ovoce.

Pražení kávy

Káva při pražení ztratí až 17 % hmotnosti,
ale nabyde na objemu až o 60 %.

Intenzivní aroma

Při pražení kávy se vysráží až 700 těkavých látek,
které pak formují svou specifickou vůni.

Příprava kávy

Kávu u nás připravují školení baristé, kteří vědí, jak zachovat její vyváženou chuť a silné aroma. Neoddělitelnou součástí je také údržba kávovaru. Ten čistíme každý den a mlecí kameny měníme po každých 7,5 kg namleté kávy.

Prozkoumej
nabídku kávy
v McCafé

ZDE