Kávový speciál

Káva pochází z Etiopie, a tak se i africké kmeny staly prvními konzumenty tohoto moku. I když na počátku se nejednalo o nápoj. Kávová zrna se míchala s tukem a tyto „energetické bomby” se konzumovaly přímo. Legenda vypráví o etiopských kozách, u kterých domorodci pozorovali změnu nálady po konzumaci kávových listů. Kozy na svazích skotačily pod vlivem povzbuzující energie kofeinu, který je obsažen také v listech kávovníku.

Kávu jako nápoj začali poprvé připravovat Arabové. Kolem roku 1000 si arabské kmeny dovezly kávová zrna z Afriky domů a začaly z nich vařit nápoj s názvem qahwa, což v překladu znamená „ta, která tě nenechá usnout”.

Slavný francouzský spisovatel Honoré de Balzac prý vypil až 40 šálků kávy za den. Je autorem rukopisu nazvaného „Potěšení a bolest plynoucí z kávy” a citátu: „Řada lidí tvrdí, že je káva inspiruje, ale jak všichni víme, káva pouze činí z nudných lidí ještě nudnější.”

Cesta ke kávě

Kávovník je dřevina, která může dorůstat i 15 metrů! Původem kávovník pochází z Etiopie. Nyní kávové plantáže najdeme ve více než 70 státech světa. Tato dřevina, s omamnou jasmínovou vůní, plodí peckovité plody – nezralé plody jsou zelené, zralé mají červenou až fialovou barvu. Plody zrají postupně, trvá to 8-9 měsíců, takže na rostlině mohou být současně květy a i zelené či červené bobule. Úroda je tedy několikrát do roka.
Zrnka kávy obsahují kolem 1 300 různých látek, z nichž některé ještě nejsou současné vědě známé. Skladba látek se může měnit podle druhu, regionu pěstování a způsobu pražení. Pražení přináší až 800 různých příchutí. Jinak řečeno, pro vytvoření neopakovatelné vůně kávy je zapotřebí 800 jednotlivých složek. Na rozdíl od všech ostatních vůní umělé kávové aroma vytvořit nelze.

Obsah kávového zrna:

Sacharidy: 30-40 %
Obsah vody: 10-13 % (po pražení: 1-2,5 %)
Bílkoviny: 11 %
Tuky: 10-13 %
Minerální látky: 4 % (90 % z nich zůstávají ve finálním výrobku)
Kyseliny: 30-70 % se rozpadne během pražení
Alkaloidy (kofein): 0,8-2,5 %, podle druhu
Aromatické látky: 0,1 % prchavých aromatických látek (vytváří se v procesu pražení)
V průměru se ročně sklidí kolem 146 milionů 60kilogramových pytlů (60 % se vyváží do jiných zemí). Dvě třetiny světové sklizně připadá na druh arabica. Hlavními vývozci kávy jsou Brazílie, Kolumbie, Guatemala, Indie a Salvador. Kávu druhu robusta pěstují převážně ve Vietnamu a Indonésii. Světová sklizeň kávy má přibližně toto složení:
70 % pochází ze Střední a Jižní Ameriky (převážně druh arabica)
20 % z Afriky (arabica a robusta)
10 % z Asie/Oceánie (převážně robusta)

Káva u McDonald’s

U McDonald ́s je použita na přípravu kávy 100% arabica. Arabicu řadíme mezi ty lepší a kvalitnější kávy, proto tvoří zhruba 75 % světové produkce. Roste ve vyšších nadmořských výškách. Arabica je náročná na pěstování, ale nevadí jí změna počasí. Má méně kofeinu než robusta a co do chuti je kyselejší, ale závisí to i na způsobu pražení či způsobu zpracování.

Káva pro McDonald’s se pěstuje v Jižní a Střední Americe. Plody kávovníku se sklízí ručně. Tím je zaručena jejich vysoká kvalita. Poté se zbavují slupky mokrou metodou a z dužiny se tak získávají kávová zrna. Zrno se následně suší a předtím, než se zabalí do jutových pytlů a putuje do pražírny, probíhá pečlivá selekce. Káva pro McDonald ́s je pražena v pražírnách firmy Jacobs v německých Brémách. Pražení je jeden z nejdůležitějších procesů výroby kávy, při kterém káva získá chuť a aroma. Káva pro McDonald ́s se praží na stupeň číslo 4 – American style – pražení medium (existuje 10 stupňů pražení). Teplota pražení nesmí přesáhnout 230 °C. Během procesu pražení vystoupí na povrch mastnota, která je nositelem chuti a vůně. Proces pražení je ukončen chlazením – studeným vzduchem. Následně je káva balena a skladována v uzavřeném balení, do 25 °C, v suchu a temnu.

U McDonald’s se každý šálek připravuje z 8,5 g čerstvě namletých kávových zrn, za použití těch nejmodernějších strojů vybavených technologií kontroly teploty vody, presovacího tlaku a rychlosti i jemnosti mletí. Na konci této cesty je kvalitní káva lahodné chuti a výrazného aroma v pěti různých provedeních – espresso, černá káva 0,2 l, latté (variace příchutí), cappuccino nebo ledová káva. Díky akci Káva za úsměv, která u McDonald ́s proběhne 16.-22. 2., může kávu 0,2 l, malé espresso nebo cappuccino ochutnat každý zdarma v ranních hodinách (do 10.30 hod).

Kávová NEJ

Káva patří mezi nejrozšířenější nápoje na světě. Poslední údaje zveřejněné International Coffee Organization (ICO) uvádějí světovou denní spotřebu kávy 1,4 miliardy šálků! 45 %, tedy 400 milionů šálků, se vypije na území USA. Nejvíce pěstovaným druhem je kávovník arabský. Arabica zabírá 70 % celosvětové plochy plantáží.
V množství kávy na osobu jsou však Američané až na 22. příčce světového žebříčku se 4 kilogramy kávy na osobu za rok. Tabulku spotřeby vedou Finové s úctyhodnými 11 kilogramy na osobu. Švédové, Norové a Dánové jsou hned za nimi s roční spotřebou okolo 10 kg na osobu.
Káva je druhou nejvíce obchodovanou komoditou na světě. Tou první je ropa. Důvod se nabízí: stroje jezdí na naftu, lidé na kávu?

Věděli jste, že…?

… se v českých restauracích McDonald ́s (bez McCafé) prodá ročně 5 000 000 hrnků kávy?
… první pražská kavárna byla otevřena roku 1714 pod malostranskou Mosteckou věží a provozoval ji Arab (Georgius Hatalah z Damašku, jménem Jiří Theodat).

Blahodárné účinky

Káva má mnoho blahodárných účinků na tělo i ducha. Významnou složkou kávy je kofein, ale jsou tu i antioxidanty a polyfenoly, které jsou stejně důležité. Ale zpět ke kofeinu. Kofein je jedním z nejstarších, nejúčinnějších a společností nejlépe přijímaných stimulantů mozkové činnosti.
Přirozeně se vyskytuje v rostlinách, jako jsou káva a čaj, a vzniká v plodech při fotosyntéze.
Běžný šálek kávy (125 až 160 ml) obsahuje 50-120 mg kofeinu, zatímco šálek espressa (80 ml) obsahuje přibližně 70-80 mg.

Nejdražší typ kávy – CIBETKOVÁ

Nejdražší druh kávy na světě se jmenuje kopi luwak a pochází z Indonésie. Tento unikátní druh kávy je nejprve sněden, stráven a vyloučen cibetkami, savci, kteří jsou malí jako kočka domácí. Proces trávení zjevně dodává kávě jedinečnou chuť bez známky hořkosti a její cena se pohybuje v řádu 50 USD za šálek. V minulosti byly cibetky loveny, nicméně popularita kávy jimi „upravené”, a zároveň příjem z jejího prodeje, dopomohly ke změně návyků místních lidí, kteří naopak začali cibetky intenzivně chránit.